Tüzimunka

 2011.11.11. 00:22

Viszonylag kevés angoltudással és némi ráérzéssel bárki rájöhet, hogy ez az angol "firework", azaz tüzijáték szó tükörfordítása. A hétvégén volt a Bonfire night, ami itt évente egyszer ismétlődő hagyomány, az eredetének tavaly utánanéztem, mostanra elfelejtettem, de a kívülálló (=mi) számára ez annyit jelent, hogy ezen az estén a közelebbi és távolabbi szomszédok változatos tüzijáték-rakétákat lődöznek fel. (jövőre talán már mi is fogunk, ha Sir Samu, "A Bátor" nagyobb lesz, és nem retteg tőle...) Ezt az eseményt kellett aztán Majáéknak megrajzolniuk a suliban, tudtuk meg aznap az Ő elbeszéléséből, és itt hangzott el a címben emlegetett szó. Nem jutott ugyanis eszébe a magyar megnevezés, hát letükörfordította.

Egyébként tegnap volt az idei első "formal evening" azaz fogadóóra, amelyre immáron könnyed léptekkel libbentem be, fejemben nem cikáztak előre begyakorolt mondatok, és nem nyomasztott annak a súlya sem, hogy vajon mit fogok hallani. Tudom, látom, hogy szívesen megy az iskolába reggelente (csak a koránkelést bánja), sok a barátja, minden ok. A hallottak egybevágtak a fentiekkel, Maja okos, barátkozós, problémamentes gyerek, szeretik a társai és a tanítónénik, és sokat javult a koncentálási képessége is, ami nyivánvalóan nem csak az agyi érésnek köszönhető, hanem annak is, hogy van mire figyelnie, hiszen egyre többmindent ért, így egyre inkább részt tud venni érdemben a közösen tanulós foglalkozásokon. Érthetetlen halandzsát hallgatva nekem is hamar elpárologna az érdeklődésem... Így, mivel alapvető problémák nincsenek, leginkább engem tanított a tanárnő, hogy hogy taníthatom, ill. jobban mondva hogy segíthetek Majának tanulni olvasni, írni. Mert hogy ebben eddig nem brillíroztam, hogy is tettem volna, ha fogalmam sincs, hogy egy ilyen nyelv olvasását, mint az angol, ahol mást mondasz ki, mint amit leírva látsz, hogy szokás átadni a kis palántáknak. Beszéltünk még Maja kétkezességéről, és abban maradtunk, hogy hagyják, hogy hadd írjon azzal a kezével, amelyikkel akar, és majd figyelik, hogy melyiket használja többet.

A bejegyzés trackback címe:

https://vidrak.blog.hu/api/trackback/id/tr323369752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása